Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα τρία νέα προγράμματα που ξεκινούν μέσα στο φθινόπωρο


Αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του επόμενου διαστήματος.

Πρώτο πρόγραμμα

Το πρώτο προγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά την επιχορήγηση εργοδοτικών εισφορών για τη μετατροπή εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Πρόκειται για το πρόγραμμα που δίνει για πρώτη φορά κίνητρο να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, μισθωτή εργασία, έχει προϋπολογισμό 156,8 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς, με έως και 350 ευρώ τον μήνα, για 12 μήνες, με πρόβλεψη για διατήρηση του συγκεκριμένου μισθωτού επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.

Δεύτερο πρόγραμμα

Το δεύτερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους εργαζομένους» που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση και κατάρτιση με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.

Τρίτο πρόγραμμα

Το τρίτο αφορά στην επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών. Θα δίνει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, μόνος του ή μαζί με άλλους, να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα προσλαμβάνοντας τον πρώτο του μισθωτό. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης, ενώ θα προβλέπει την επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση. Βάσει του σχεδιασμού, θα προβλέπονται πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά σε νέους έως 29 ετών.
Την ερχόμενη Τετάρτη 27/9 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» ώστε να ξεκινήσει η η εφαρμογή του νόμου Αχτσιόγλου. Καθιερώνεται η υποχρεωτικότητα επισύναψης εντύπου με τις ιδιόχειρες υπογραφές εργοδότη-εργαζομένου στην αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (έντυπο Ε5) και εφαρμόζονται νέες προθεσμίες 4 εργάσιμων ημερών στα έντυπα Ε5, Ε6ΧΠ, Ε6ΜΠ (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου) και Ε7 (δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Σε όσα έντυπα υποβληθούν από τις 27/9 αλλά αφορούν προγενέστερες πράξεις, το 4ήμερο θα ξεκινάει από την πραγματική ημερομηνία λήξης της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου